Self-service

Doe-het-zelf tips van uw cv installateur bij storing cv of warm water

U heeft een storing aan uw cv of warm water en u wilt het eerst zelf proberen te verhelpen: dat kan! Wij raden u als cv installateur in dit geval wel aan om de handleiding/gebruiksaanwijzing erbij te nemen. En mocht u die niet meer hebben, dan kunt u die altijd downloaden vanaf de site van de desbetreffende fabrikanten/leveranciers.

Doe-het-zelf tips in de volgende gevallen:

 

Geen verwarming: wat kunt u zelf doen?
1. Controleer of alle radiatorknoppen open staan. Zet zonodig alle radiatorkranen in de huiskamer open. Indien alleen de radiatoren boven koud blijven, dient u mogelijk water bij te vullen; het is sowieso raadzaam allereerst de radiatoren te ontluchten. Indien alle radiatoren koud blijven, gaat u naar stap 2.
2. Indien u een combiketel heeft: controleer of alle warm waterkranen dicht zijn. Draai ze zonodig dicht. Zijn alle kranen dicht en het probleem blijft, ga dan naar stap 3.
3. Controleer de waterdruk van de verwarmingsinstallatie. Deze dient tussen de 1,2 en 2 bar te zijn. Is deze lager dan dient u water bij te vullen. Is deze niet lager gaat u naar stap 4.
4. Controleer of er stroom op het stopcontact bij de ketel staat. Is er geen stroom? Dan dient u uw elektricien in te schakelen. Als er wel stroom is, gaat u door naar stap 5.
5. Controleer of het display op de kamerthermostaat zichtbaar is. Indien dit niet het geval is, dienen wellicht de batterijen vervangen te worden. Raadpleeg de handleiding van uw kamerthermostaat hoe u dit kunt doen. Heeft u wel een display, ga dan door naar stap 6.
6. Indien de ketel is voorzien van een resetknop, dient u deze in te drukken nadat u de eventuele storingscode heeft genoteerd. Komt de storing daarna toch terug, dan gaat u naar stap 7.
7. U kunt de storing niet zelf verhelpen. Bel  tijdens kantooruren 023-5379050 en geef, indien van toepassing, de storingscode door. Indien u geen abonnement hebt afgesloten, dient u het fabrikaat, type en bouwjaar van het toestel door te geven.

 

Geen warm water: wat kunt u zelf doen?
1. Indien u een combiketel heeft: controleer of de verwarming het wel doet. Geef dit door bij het eventueel melden van de storing. Ga naar stap 2.
2. Indien u een combiketel heeft: controleer of alle warm waterkranen dicht zijn. Draai ze zonodig dicht. Zijn alle kranen dicht en het probleem blijft, ga dan naar stap 3.
3. Controleer op elke kraan in uw huis of er warm water komt. Indien er bijvoorbeeld overal warm water komt, behalve in de douche, dan kan het probleem niet aan het gastoestel liggen. U dient de kraan of de douchekop, waaruit geen warm water komt, goed te ontkalken. Ga naar stap 4 als probleem niet is opgelost.
4. Komt er nog steeds uit geen enkele waterkraan warm water, bel dan  tijdens kantooruren  023-5379050.

Indien u geen abonnement hebt afgesloten dient u het fabrikaat, type en bouwjaar van het toestel door te geven.

 

Gaslucht: wat kunt u zelf doen?
1. Indien het aanwezige gastoestel of de aanwezige gastoestellen voorzien zijn van een waakvlam, dient u deze te doven.
2. Zorg ervoor dat niemand in huis nog gebruik maakt van een gastoestel (denk aan uw gasfornuis!).
3. Nadat u er na 10 minuten zeker van bent dat alle gastoestellen uit zijn, schrijft u de exacte stand van de gasmeter op.
4. Gebruik de komende 15 minuten geen gastoestel en schrijf daarna weer de exacte stand van de gasmeter op.
5. Is deze hetzelfde als de eerste keer dat u deze heeft genoteerd dan is er geen sprake van een gaslek.
6. Is deze niet precies hetzelfde als de eerste keer, draai dan de hoofd gaskraan helemaal dicht, zet een raam/deur open in de ruimte waar u de gaslucht ruikt en bel direct 023-5379050.

 

Water bijvullen
Als de waterdruk van de verwarmingsinstallatie onder de 1,2 bar komt, moet er water bijgevuld worden. Om water bij te vullen heeft u een vulslang en een emmer nodig.

1. Als eerste dient u de stekker van de ketel uit het stopcontact te halen.
2. Sluit de vulslang aan de ene zijde aan op de vulkraan en aan de andere zijde op de waterkraan.
3. Draai eerst de waterkraan open. Lekt er niets? Indien er wel iets lekt, opnieuw aansluiten en goed aandraaien.
4. Draai vervolgens de vulkraan open (dopje van vulkraan is tevens de sleutel om de vulkraan open/dicht te draaien).
5. Zodra de druk tussen de 1,5 en 2 bar staat draait u eerst de vulkraan dicht.
6. Vervolgens draait u de waterkraan dicht.
7. Haal de vulslang los van de vulkraan en hang het uiteinde in een emmer. Door het vacuüm zal er nog niet veel water uit de slang komen.
8. Haal de vulslang los van de waterkraan. Het water uit de vulslang zal nu in de emmer leeglopen.
9. Steek de stekker van de ketel weer in het stopcontact.
10. Vervolgens dient u alle radiatoren te ontluchten.

Let u er wel op dat 2 maal per jaar water bijvullen voldoende moet zijn. Indien er vaker water bijgevuld moet worden, is óf de ketel inwendig lek óf is er een lekkage in het leidingsysteem dan wel bij de radiatoren. Ook kan het (rode) expansievat defect zijn. Er dient in ieder geval altijd een monteur te komen, die u kunt aanvragen via telefoonnummer  tijdens kantooruren  023-5379050.

Voordat u belt kunt u wel zelf eerst alle leidingen, radiatoren en radiatorkranen controleren op leksporen. Het scheelt een heleboel tijd en dus geld als u de monteur gericht een lekkage kunt laten verhelpen in plaats van dat hij eerst moet zoeken wat er lekt. Het eventuele leidingwerk onder de vloer controleren kunt u beter wel aan de vakman overlaten. Indien u het wel zelf wilt nazien, dient u dit nooit alleen te doen! Laat altijd iemand bij het luik zitten als u onder de vloer gaat, zodat deze in geval van nood hulp kan halen.

 

Radiatoren ontluchten
Om radiatoren te kunnen ontluchten heeft u een ontluchtingssleuteltje nodig en een oud doekje.

1. Draai de radiatorkraan dicht.
2. Houd het doekje bij het ontluchtingspunt op de radiator.
3. Draai met het sleuteltje het ontluchtingspunt open (een slag tegen de klok in is voldoende!).
4. Zodra er water uit het kraantje komt (houd dit tegen met het doekje), draait u het dicht.
5. Draai de radiatorkraan weer open en controleer of deze weer helemaal warm wordt.

neemcontactop